Wat is ergotherapie?

Mensen met lichamelijke, cognitieve of psychische klachten ervaren in hun dagelijkse leven allerlei praktische problemen. Hierdoor kunnen zij niet voldoen aan hun eigen wensen of verwachtingen. Een ergotherapeut richt zich niet op de ziekte, maar juist op de praktische gevolgen ervan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ergotherapie ondersteunt, begeleidt en adviseert mensen, zodat ze optimaal kunnen functioneren.

Kan ik ook zonder verwijsbrief van de huisarts bij een ergotherapeut terecht?

Het is mogelijk om zonder verwijsbrief van de huisarts of specialist een afspraak te maken met een ergotherapeut. De betreffende ergotherapeut zal een korte screening bij u afnemen om te beoordelen of hij of zij de geschikte therapeut voor uw hulpvraag is. Voor een enkele verzekering is het niet mogelijk middels DTE (Directe Toegankelijkheid Ergotherapie) te starten. Check hiervoor de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Komt u bij mij aan huis?

Dit is zeker mogelijk. Bij voorkeur behandelen wij u op de plaats waar de hulpvraag ligt. Dat wil zeggen dat de behandelingen plaats kunnen vinden op de praktijk, aan huis of bijv. op de werkplek.

Wordt ergotherapie vergoed?

Ergotherapie valt onder de basisverzekering. Dit houdt in dat u voor 10 uur per jaar verzekerd bent. Let op, ergotherapie valt onder het eigen risico. Raadpleeg uw zorgverzekering voor meer informatie en vergoedingen.

Werkt een ergotherapeut zelfstandig?

De ergotherapeut werkt samen met u aan uw hulpvraag. In veel gevallen zal er ook intensief worden samengewerkt met andere disciplines zoals thuiszorgmedewerkers, fysiotherapeuten, (huis)artsen of leveranciers van hulpmiddelen.

Hoe lang duurt een kennismakingsgesprek?

Er staat geen bepaalde tijd voor een kennismaking- of intakegesprek. Naast kennismaken, bespreken we samen uw situatie en zullen we daarbij de hulpvraag analyseren. U kunt ervan uitgaan dat een gemiddeld eerste gesprek ongeveer een uur zal duren.